Solarni tim Velike Britanije planira da se takmiči na ovogodišnjem Svetskom Solarnom takmičenju u oktobru mesecu. Steven Heape je formirao tim volontera iz različitih disciplina, univerziteta i kompanija koji rade na dizajnu i stvaranju, porodičnog, solarnog automobila sa kojim planiraju da se takmiče u cruiser klasi, tu spadaju automobili sa dva ili više sedišta.

 Ovaj solarni automobil moći će da prevozi putnike i biće potpuno ”legalan” tj. ispravan da se kreće ulicama širom Velike Britanije. Kilomotraža koja mora da se pređe u trci, koja se održava u Australiji, je 3022km i kreće iz Darvina i završava se u Adelejdeu. Pobednik u cruiser klasi nije samo onaj koji prvi stigne do cilja, već mora da balansira između brzine, praktičnost i energetske efikasnost. Tipičan porodični automobil za ovu pređenu kilometražu potroši oko 5000kWh, dok solarni automobil završi trku sa svega potrošenih 64kWh.

 Ovo takmičenje se održava od 8-15.oktobra 2017. godine a Solarni tim Velike Britanije je već posetio Australiju i prikupio sve podatke, u aprilu pokušaće da testiraju rutu i prikupe još dodatnih informacija. Ukoliko sve bude uredu, transport vozila obaviće se u julu.

 Cilj ovog projekta je da se podigne svet o upotrebi altrernativne i čiste energije kao i da se podigne svest studenata i mladih stučnjaka da rade u pravcu održivih projekata. Tim je već prikupio veliki broj sponzora kako bi ovaj projekat mogao da zaživi.

https://www.youtube.com/watch?v=kAMVLomgJAY

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.