naslovna elektrana_sa_obnovljivim_izvorima_energije_vesti_upravljanje_procesima_zelena_energija_automatika.rs
naslovna elektrana_sa_obnovljivim_izvorima_energije_vesti_upravljanje_procesima_zelena_energija_automatika.rsKompanija Sharp proizvela je solarnu ćeliju najveće konverzije na svetu, efikasnosti 43.5%, upotrebom troslojnih solarnih ćelija, sa usmerivačima. Ove solarne ćelije se koriste sa usmerivačkim sistemima sa sočivima koja fokusiraju sunčevu svetlost na ćelije, kako bi se generisao elektricitet. Ove složene solarne ćelije koriste foto-apsorbcione slojeve napravljene od jedinjenja, koja se sastoje od dva ili više elemenata, kao što su indijum i galijum.

 Osnovna struktura najnovijeg tipa troslojnih solarnih ćelija koristi Sharp-ovu zaštićenu tehnologiju, koja omogućava efikasnije slaganje tri foto-apsorbciona sloja, sa InGaAs (indijum-galijum-arsenid) kao donjim slojem.
 Kako bi se ostvarilo ovo poslednje povećanje konverzione efikasnosti, u Sharp-u su se bazirali na sposobnosti ćelije da pretvara sunčevu svetlost kroz tri foto-apsorbciona sloja u električnu energiju. Takođe, optimizirali su razmak između elektroda na površini i smanjili električnu otpornost ćelija.
sharp efikasne_suncane_celije_vesti_automatika.rs
 Ovaj najnoviji Sharp-ov prodor u oblasti upotrebe obnovljivih izvora došao je kroz istraživanja i razvoj, kao deo “R&D on Innovative Solar Cells” projekta, promovisanog od strane Japanske organizacije za razvoj NewEnergy i  industrijskih tehnologija (NEDO). Merenje vrednosti od 43.5%, što predstavlja rekord u efikasnosti pretvaranja solarne energije u električnu, potvrđen je od strane Fraunhofer instituta za sisteme solarne energije (ISE) iz Nemačke.

 Zbog svoje visoke efikasnosti, ove solarne ćelije će prvenstveno biti korišćene na svemirskim satelitima. U budućnosti, cilj Sharp-a će biti da iskustva iz ovih istraživanja primene na fotonaponskim sistemima , koji će moći efikasno da generišu električnu energiju korišćenjem solarnih ćelija malih površina i načine ih korisnim u upotrebi na zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.