wibe-schneider_electric_nosaci_kablova_energetika_automatika.gif
wibe-schneider_electric_nosaci_kablova_energetika_automatika.gifNosači kablova sami po sebi nisu preterano komplikovan proizvod. Od proizvođača do proizvođača razlikuje se cena, kvalitet, standardi, izgled, način montiranja, dodatni pribor… Svrha je ista, izbor ostaje samo na proizvođaču i ličnim afinitetima klijenta. WIBE nosači kablova su poslednji stigli na srpsko tržište iako se kao sama kompanija još od 1934. godine bave proizvodnjom kablovskih merdevina, a od 2000. godine su deo kompanije Schneider Electric . Trenutno se u ponudi nalaze žičani nosači kablova, perforirani regali i kablovske merdevine.

 
  Kako specificirati sisteme za nošenje kablova? Obično se specificiranje ostavlja kao slobodni utisak „majstora“. Rečenica „ovde ćemo stotku, jedno tridesetak metara“ je nešto što se često čuje. I sve je to vezano za manje instalacije i objekte u kojima nema dugih linija za nošenje kablova. WIBE već godinama razvija jedan drugačiji pristup specifiranja nosača kablova. Postoji beta verzija softvera koji olakšava samo specificiranje, a uskoro bi trebalo da se pojavi i finalna verzija. Takođe, WIBE u kooperaciji sa Schneider Electric-om razvija i softver za projektovanje i specificiranje linija u većim objektima, koji bi se ubacili u sam projekat i crtež, tako da „majstor“ više ne mora da razmišlja o tome da li je baš na tom mestu, baš toliko metara i baš ta širina.
 
 A kako se specificira i na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira opreme?schneider_electric_logo_releji_automatika.rs.jpg
Bitne su sledeće stavke:

  • Opterećenje
  • Sredina
  • Rastojanje prilikom kačenja (montaža)
Opterećenje
PNK regali i kablovske merdevine su kompletno testirane u skladu sa standardom IEC 61537:2007 test model II – a joint in the intermediate span.
Šta to predstavlja? Svaki element ima nosivost kataloški definisanu u kg/m. Gore navedeni standard navodi da su testovi nosivosti urađeni za najnepovoljniji slučaj, odnosno, težina, opterećenje kablova na nosač se daje u tački spoja dva elementa kada se taj spoj nalazi na sredini između dva oslonca. Time se maksimalna vrednost opterećenja koje element može da ponese daje za najgori mogući scenario. Ukoliko znamo koliko je tačno opterećenje u kg po dužnom metru, lako možemo odabrati pravi sistem ili modifikovati rešenje tako da se optimalno zadovolje zahtevi i maksimalno smanji cena.
 
Sredina
WIBE nudi 4 različite vrste materijala od kojih su napravljeni proizvodi u zavisnosti od agresivnosti sredine u koju se montiraju:

  1. Pregalvanized – Klasa korozije C2; suve sredine i nizak nivo zagađenja vazduha: šoping centri, bolnice, kancelarije, škole, magacini, prodavnice, javne ustanove…
  2. Hot dip galvanized – Klasa korozije C3 i C4; Atmosfere sa srednjim nivoom zagađenja vazduha: urbane i lake industrijske zone, pivare…
  3. Zinkpox® – Klasa korozije C5-I; Industrijska postrojenja sa velikom vlažnošću i agresivnim sredinama: petrohemija, marine, off-shore postrojenja…
  4. Stainless steel – Klasa korozije C5-M; Obalska i off-shore industrija sa visokim sadržajem soli i skoro perma- nentnom kondenzacijom i visokim vazdušnim zagađenjem.

Rastojanje prilikom kačenja (montaža)wibe_schneider_electric_automatika_elektonika.jpg

Vrednosti rastojanja variraju od tržišta do tržišta. Npr, u Britaniji je to obično 1,5m, a u Skandinaviji 2m. Kod nas varira i nema nekih „pravila“ koja se poštuju. Da bi se odabralo pravo rastojanje koje odgovaraju opterećenju, WIBE kataloški daje prikaz maksimalno dozvoljenog opterećenja po dužnom metru u zavisnosti od rastojanja tačaka vešanja. Tako da nema svrhe koristiti 1,5m za tip merdevina KHZP gde je maksimalno opterećenje preko 100 kg/m. U takvim slučajevima se rastojanje može povećati na čak 3m i uštedeti novac na broju konzola.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.