Kvantna kriptografija

Kvantna kriptografija

Elektronska sigurnost postaje sve bolja. Siemens IT Solutions and Services, ARC (Australia Research Centers) i Graz Univerzitet su se udružili kako bi napravili prvi "quantum cryptography" čip za komercijalnu upotrebu. Čip štiti podatke tako što generiše potpuno slučajne sekvence bojeva uz pomoć svetla za razliku od dosadašnjih koji su zasnovani na matematičkim algoritmima.

Prototip "quantum cryptography" čipa je već napravljen i u Oktobru 2008 se očekuje prezentacija mreže sa apsolutno sigurnim prenosom. Kvantna kriptografija fungcioniše tako što su fotoni generisani i kodirani u nizovima. Sigurnost podataka je garantovana prirodnim zakonima jer fotoni generišu potpuno slučajne ključeve. Matematičke formule, koje se mogu "razbiti" uz dosta uloženog vremena i truda uskoro će ući u istoriju.

Kada se optički niz šalje prijemniku preko fiber-optičkog kabla, predajnik i prijemnik koriste detektore kojima mere izvesne osobine fotona. Vrednosti se porede koristeći komunikacioni protokol preko interneta. Ako se poklope čip nastavlja postupak i koristi prethodna merenja pri generisanju "tap-proof" ključa. Poruka se ne šalje dok se ovaj ključ ne napravi. Svaki pokušaj prisluškivanja poruka se registruje tako što se na taj način foton ošteti ili uništi. Ukoliko se to dogodi čip prosto generiše novi ključ. Ovaj postupak se ponavlja sve dok je apsolutno siguran da ga niko ne prisluškuje. Ključevi se koriste u samom čipu za enkripciju i dekripciju i potom brišu, ni u kom slučaju ne napuštaju čip. Siemens najavljuje da će za početak serijske proizvodnje biti potrebno još dve godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.