solar-island nolaris obnovljivi izvori energije automatika.rsDa li ste nekad videli kako izgledaju farme školjki? One se nalaze uz samu obalu mora, u obliku su kruga i tu se gaje školje koje možemo poručiti u morskim restoranima. E sad, ovde je reč o solarnim ostrvima koja neodoljivo podsećaju na te farme. Upitanju su solarne elektrane-ostrva prečnika 20-200m, koje su udaljene od obale. Ova elektrana se sastoji od tri ostrva, koja su prečnika 25m i nalaze se na 150m od obale. Svako ostrvo je pokriveno sa 100 solarnih panela. Ovakva elektrana se izgrađuje na Švajcarskom jezeru Nešatel.

 Planirano je da ova elektrana radi po modelu CSP (koncentrisanih solarnih panela). Ovaj model radi na principu proizvodnje vodene pare putem sunčeve svetlosti koja kasnije pokreće parne turbine koje proizvode električnu energiju. Paneli se mogu pomerati tj. rotirati do ugla od 220 stepeni kako bi imali što veću efikasnost. Proizvedena električna energije sa preko stubova dovodi do električne mreže. U planu je da elektrana bude puštena u rad do sredine ove godine, a životni vek se procenjuje na 25 godina.
 Jedna ovako slična elektrana je izgrađena na Maldivima stim što su ostrva povezana uz samu obalu, dok je prvi prototip ovih ostrva izgrađen u Ras al Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izgradnju ovih ostrva vrši kompanija Nolaris SA u saradnji sa CSEM SA(Swiss Center for Electronics and Microtechnology).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.