vesti_naslovna_bangkok_university_serving_robots.jpg Većina naroda je poznata po nekim robnim specijalitetima. Švajcarska po čokoladama, Francuska po vinu, a Tajland ima svoje robote konobare. MK Restoran  koji se može naći na preko 300 lokacija na Tajlandu, u potrazi je za načinom modernizacije svog poslovanja. To uključuje robote hostese i poslužitelje. Projekat MK Robot ohrabrio je Univerzitet u Bankoku  da započne razvoj nekoliko različitih modela koji mogu da urade ovaj posao. Konkurencija će im biti tajlandski CT Asia Robotics, koji su već razvili jednog restoranskog robota (Dinsow) i uskoro će pokrenuti  proizvodnju drugog (Yumbo).

   Pogledajte na videu ispod teksta, Dinsow-a i robota poslužitelja sa Univerziteta u Bankoku. Uz veliki lanac restorana koji stoji iza ideje, i uz akademsku i industrijsku podršku, Tajland može postati poligon budućnosti automatizovanog ručavanja.

  vesti_robotika_yumbo_robot_konobar_automatika.rs.jpgDinsow je robot sa točkićima, pristojne brzine i naročito vesele naravi. Iako njegova baterija traje samo dva do tri sata, njegova ličnost izgleda kao da bi mogao preći milje ne bi li doneo šoljicu kafe. Robot može biti kontrolisan preko glasovnih komandi ili PC bazne stanice udaljene  preko 80 metara. Deset primeraka Dinsow-a su služili kao hostese u MK Restoranima, ali ne i kao konobari. Dinsow-ove ruke služe uglavnom za pokazivanje. To ne važi za njegovog rođaka Yumbo-a koji će moći da nosi poslužavnik i dostavlja hranu.

   Bangkok Univerzitet eksperimentiše sa nekoliko različitih mogućih oblika za MK Robot Project, svi su na točkićima. Najviše obećava model sa ugrađenim poslužavnikom u grudima robota. Tako može da prati liniju, sprovodi nekoga držeći ga za ruku i izbegava sudar (koliziju) sa ultrazvučnim senzorima. Stavljen je i na test u realnom restoranu, ali ćete uspeh testa proceniti sami.
   Naravno, tajlandski pokušaji sa  robotima konobarima nisu jedinstveni. Kina je nedavno predstavila svoje robote za restoran. Japan  je takođe prihvatio koncept, što nije iznenađenje s obzirom na sve čudne načine kojima su naučili industrijskog robota da služi hranu. Zapravo, prvi tajlandski restoran sa robotima bio je opremljen Motoman robotima iz Japana. Ipak Tajlađani čine veliki napor da ubace restoranski nastrojene robote u svoju svakodnevicu. Dinsow košta čak 30.000$, ali bi sigurno pomogao vlasnicima da privuku posetioce sa automatizovanim poslužiteljem. Niska cena može da bude ono što je potrebno restoranima da rizikuju i ulože u tehnologiju. U svakom slučaju, bilo da su sa Tajlanda ili negde drugo, roboti širom sveta su tu da služe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.