Virtual Reality Headset
Virtual Reality HeadsetRazvijen je prvi uređaj za virtuelnu realnost koji može da stimuliše svih pet čula. Do sada nije bilo uređaja koji su mogli da dočaraju u potpunosti okruženje u virtuelnoj realnosti i da u potpunosti iskoriste svih pet čovekovih čula. Naučnici sa Univerziteta u Jorku i Vorviku veruju da su najzad uspeli da ostvare ovako nešto u projektu nazvanom „Towards Real Virtuality“.

Termin „Real Virtuality“ su smislili saradnici na ovom projektu kako bi naglasili svoj cilj da omoguće realno iskustvo u kome su stimulisana sva čovekova čula kako bi korisnik imao potpuno i snažno iskustvo tokom kojeg je praktično nemoguće reći da ono što se oseti čulima zapravo nije stvarno.

Kako bi svoj pronalazak unapredili i poboljšali, učinili ga dostupnijim korisnicima, naučnici sa ova dva univerziteta su se udružili sa svojim kolegama sa Univerziteta u Bangoru, Bredfordu i Brajtonu kako bi razvili uređaj nazvan „Virtual Cocoon“. Ovaj uređaj će zapravo biti headset koji bi trebalo da ima svu potrebnu elektroniku i kompjutersku moć posebno dizajniranu za ove potrebe ugrađenu unutar jednog uređaja. Ovaj uređaj bi trebalo da svojom pristupačnošću značajno pomogne u oblastima edukacije, biznisa i zaštite životne sredine.

Prvi model ovog uređaja prezentovan je 4. marta na „Pioneers 09“ konferenciji u Londonu. Autori ovog projekta kažu da će miris biti generisan elektronski pomoću nove tehnike razvijene u okviru ovog projekta, a kako su miris i ukus blisko vezani oni će pokušati da razviju ovaj uređaj tako da korisnici čak mogu da imaju utisak kao da im je nešto u ustima, dok će za osećaj dodira biti korišćeni posebni taktilni uređaji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.