prepoznavanje lica

prepoznavanje lica

Sistemi za prepoznavanje lica se koriste širom sveta kako bi se brzo ustanovilo da li je fotografija osobe u bazi osudivanih ili osumnjicenih kriminalaca. Nažalost, sistemi cesto moraju da rade sa fotografijama koje su lošeg kvaliteta zbog uslova u kojima se snimaju, kao na primer na aerodromima. Istraživaci na U.S. National Institute of Standards and Technology (NIST) su pronašli nacin da se u nekoliko jednostavnih koraka znacajno unapredi kvalitet slika koje se koriste u obradi na mestima kao što su aerodromi, luke i granicni prelazi.

Ono što napominju kao posebnu prednost je da se njihove preporuke za poboljšanje kvaliteta snimljenih slika mogu primeniti relativno jednostavno i jeftino na postojecim tehnologijama za prepoznavanje lica.

Na slici se može videti nacin na koji NIST-ov sistem za prepoznavanje rangira osobine lica. Ove osobine su opisane dvama odvojenim standardima, ANSI i ISO. Pristup pri ocenjivanju kvaliteta slika je bila vizuelna inspekcija radi ocenjivanja prvih 14 osobina na skali od 5, gde je 1 ocena za najmanje pristupacnu osobinu za automatsko prepoznavanje, a 5 ocena za najviše pristupacnu. Preostalih šest osobina su binarne i dodeljene su im ocene 1 ili 5, gde 1 odreduje prisustvo karakteristike, a 5 njeno odsustvo.

Takode, preporuke su se odnosile i na nacine postavljanja kamera i njihovo korišcenje kako bi se dobile što bolje fotografije, a one su da kamera treba što je moguce više da lici na tradicionalnu kameru kako bi je putnici prepoznali i gledali ka njoj, da zvuk kojim se obeležava trenutak fotografisanja bude dovoljno glasan kako bi osoba znala da je fotografisanje obavljeno, da kamera bude podešena na portret mod, kao i da mesto na kome bi osoba trebalo da stoji radi fotografisanja bude jasno obeleženo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.