naslovna_nanosolar_green_engineering_nagradna_igra_automatika.rs.jpg
naslovna_nanosolar_green_engineering_nagradna_igra_automatika.rs.jpgNanosolar je razvio solarne ćelije od CIGS bakra indij-galij-selenida. To je poluprovodnički materijal čije se nanočestice nalaze unutar solarnog mastila koje se nanosi na rolne jeftine aluminijumske folije. Nanosolar je kompanija koja je od svog osnivanja 2002. godine digla najviše prašine u svetu solarne tehnologije. Nanosolar je završio svoje mirno razdoblje nakon 7 godina razvoja, te je pustio u pogon svoju fabriku Nanosolar fotonaponskih folija u Luckenwalde u blizini Berlina.
 

 
  Nanosolar-ovo postrojenje je potpuno automatizovano te koristi najnoviju tehnologiju i opremu. Postrojenje ima kapacitet proizvodnje jedne fotonaponske ploče svakih deset sekundi ili 640 MW (megavata) u godinu dana ako proizvodnja radi bez prekida 24 sata dnevno svih 365 dana. Fabrika trenutno proizvodi milion solarnih ćelija (oko 1 MW) na mesec dana uključujući i proizvodnju iz San Jose u Kaliforniji, fabrici  koja je otvorena početkom ove godine, a očekuje se da će fabrika imati 430 MW kapaciteta. Kada se sabere proizvodnja u obe fabrike Nanosolar bi mogao dostići kapacitete konkurenta u proizvodnji tankoslojnih folija-First Solar koji očekuju probiti kapacitet od 1.189 MW do kraja godine.
 
 
Nanosolar  tankoslojni paneli
 
  Nanosolar je uspeo sačuvati svoju proizvodnju u tajnosti dugih sedam godine tokom kojih su osigurali 4.1 milijarde dolara narudžbina. Kompaniji Nanosolar koja je osnovana 2002., s početnim kapitalom od 150 miliona dolara lani je porasla vrednost na 500 miliona dolara pre nego li je javno otkrila bilo kakve detalje o svojoj tehnologiji, strategiji poslovanja odnosno bilo kakva predviđanja kapaciteta proizvodnje. Nanosolar je još uvek u privatnom vlasništvu, šteta jer verujem da bi mnogi hteli imati deonice ovako perspektivne komapnije koja će očigledno promeniti situaciju na svetskom tržištu solarne tehnologije. Sada kad su otkrili svoju tehnologiju  jasno nam je zašto je Nanosolar tako pažljivo čuvao svoju tajnu i zašto je njihovo otkriće zaista velika stvar.
slika3_nanosolar_green_engineering_nagradna_igra_automatika.rs.jpg
 
 
Revolucionarna tehnologija
 
  Nanosolar je razvio posebanu seriju  solarnih panela pomoću štamparske press tehnologije, koja ima potencijal za postizanje ogromne uštede u fazi proizvodnje. Nanosolar uspeva velikom brzinom proizvoditi solarne panele na podlozi sa slojem od samo jednog mikrona CIGS (bakar-Indij-Galij-selena) tzv. solarnog mastila. Nanosolar umesto da koristi staklo kao podlogu koristi aluminijumsku foliju. To ima tri prednosti: folija je mnogo jeftinija (1 – 2 centa po mm debljine); omogućuje da se paneli proizvode pomoću "roll-to-roll" tehnologije odnosno da se štampaju folije u rolni od 50.000 stranica u jednoj kontinuiranoj rolni, i krajnji proizvod je vrlo lagan i prilagodljiv za mnoge aplikacije. Nanosolar će biti u mogućnosti proizvoditi svoje module jeftinije od bilo kojeg drugog  proizvođača do sada. Nanosolar još nije objavio svoje troškove proizvodnje modula i odredio cene, ali prema najavama trošak proizvodnje Nanosolar modula bi trebalo iznositi 0,99$ dolara po svakom W snage.
slika1_nanosolar_green_engineering_nagradna_igra_automatika.rs.jpg
  Nanosolar veruje da bi mogao dostaviti proizvod na tržište po jednoj desetini cene tradicionalnih ćelija od silicijuma. Stepen korisnog dejstva Nanosolar ćelije je sada najviši u rangu proizvođača tankih folija. National Renewable Energy Laboratory je testirao Nanosolar ćelije i potvrdio da mogu pretvoriti najviše 16,4% solarne energije u elektricitet. Kada se ćelije spoje u solarni modul stepen korisnog dejstva Nanosolar panela je veća od 11%. Za poređenje tradicionalni silicijski moduli imaju oko 16% efikasnosti ili hibridni moduli poput onih od SunPower-a koji imaju 19,3% efikasnosti, ali obe vrste koštaju dvostruko više.
 
  Nanosolar poseduje nekoliko važnih inovacija u dizajnu svojih Nanosolar Utilitypanel ™ modula. Nanosolar je svoju solarnu foliju hermetički zatvorio između dve ploče od kaljenog stakla, njihovi moduli su mehanički jači, izdržljiviji i lakši od drugih modula tankog filma tako da se mogu proizvesti u većim dimenzijama i smanjiti potrebu za glomaznim montažnim aluminijumskim okvirima.
slika2_nanosolar_green_engineering_nagradna_igra_automatika.rs.jpg

  Nanosolar panel može izdržati 6 do 7 ampera struje što omogućuje da se paneli mogu nanizati zajedno u mnogo duže linije pre nego što se dosegne limit invertora. To može smanjiti potrebu za kablovima kojima spajamo invertor, pa se na kraju smanjuje značajan deo troškova celog sistema za čak 73%. Nanosolar polja mogu se nanizati do 64 metra što opet smanjuje troškove instalacije i kabliranje. Paneli su takođe dizajnirani za sisteme s naponom od 1500V, 50% više od standarda. Konačno, Nanosolar moduli imaju električni priključak na rubu modula, a ne na pozadini modula tako da je potreban samo kratki kabl između modula što opet prema testiranju nezavisnih instituta smanjuje troškove rada za spajanje modul za čak 85% od standarda.
 
Napomena: Učestvovanjem u nagradnoj igri Automatika.rs zadržava pravo objavljivanja teksta i nakon završetka nagradne igre. Takođe ne snosimo troškove eventualno nastale štete zbog krivo objavljenih ili pogrešno napisanih tekstova. Za istinitost tekstova, vlasništvo nad autorskim pravima, na fotografije ili tekstove koji se koriste, a preuzeti su s drugih web stranica odgovara isključivo vlasnik teksta. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.