muratagirl_vesti_robotika_m.jpg
muratagirl_vesti_robotika_m.jpg Kompanija "Murata" predstavila je na izložbi Ceatec u Japanu unapređenu verziju "Murata devojčice" (Muratagirl). Reč je o robotu koje se kreće na jednom točku i predstavlja unapredjenu verziju prošlogodišnjeg robota. Nova verzija robota je težnja japanskih stručnjaka da promovišu nauku i tehnologiju medju japanskom decom. Robot može da se kreće po krugu prečnika 75 cm i gredi širokoj svega 2 cm. Kreće se brzinom od 15 cm/s, što je tri puta brže od prošlogodišnjeg modela. Visok je 50 cm, a težak 6 kilograma.
 

muratagirl2_vesti_robotika_mehatronika_automatika.rs.jpg
 
   Ova robotizovana devojčica na uniciklu ima dva žiro senzora za detektovanje nagnutosti koji joj pomažu da održava ravnotežu tako što kontrolišu brzinu točka i rotaciju zamajca ugradjenog u grudi pri kretanju napred i nazad. U novi model robota je ugradjen i žiro senzor koji mu omogućava da sekreće po krivoj liniji. Robot ima i ultrazvučne senzore za otkrivanje prepreka.
 
   U demonstraciji, koja je održana u utorak, Muratinim inženjerima je bilo potrebno svega par minuta da postave robota na gredu i nameste ga da održava ravnotežu. Posle toga se ova cura u beloj haljinici i sa šeširićem na glavi vozila po gredi bez padanja.
 
   Snimak prezentacije kompanije "Murata" na kojoj je predstavljenja "Murata devojčica" možete pogledati ovde .
 
 
O kompaniji "Murata"
 
  Murata Manufacturing Co Ltd. je japanski proizvođač elektronskih komponenti.Počasni predsednik kompanije Akira Murata pokrenuo je Murata Manufacturing kao samostalni poduhvat 1944. godine. 195. godine kompanija je reorganizovana u Murata Manufacturing Co Ltd. sa početnim kapitalom od milion jena. 
 
  Murata je vodeća kompanija u proizvodnji pasivnih elektronskih komponenata, prvenstveno keramičkih kondenzatora, a ima i veliki udeo u proizvodnji keramičkih filtara, komponenti za rad na visokim frekvencijama i senzora. Od 31. marta 2007. godine Murata ima 23 filijale u Japanu i 31 u inostranstvu (SAD, Meksiko, Brazil, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Holandija, Španija, Švedska, Mađarska, Finska, Singapur, Malezija, Filipini, Tajland, Tajvan, Koreja, Kina itd.).
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.