Automotive Grade Linux ( AGL ) je zajednički projekat, kreiran od strane preko 100 kompanija koje se bave razvojem tehnologije i automobilskom industrijom. Neki od najvećih i najpoznatijih su svakako Toyota, Ford , Honda , Mazda , Mercedes-Benz, Nissan, Suzuki i Subaru.

 AGL je baziran na QNX tehnologiji, čiji je BlackBerry glavni dobavljač. BlackBerry je preneo vest koju je objavila kompanija Toyota, o tome kako će usvojiti konkurentski softver za svoje buduće konzole za vozila, i da će biti više usredsređeni na tržište za autonomne tehnologije vožnje. Ovo znači da kompanija Toyota Motor polako okreće leđa ovom velikom projektu.

 Toyota će početi da koristi sopstveni open – source softver za Entune 3.0 konzole za svoja Camry Sedan vozila, koja će početi sa proizvodnjom sledeće godine.

 Glavni direktor kompanije BlackBerry, Marty Beard, izjavio je da je očekivao od AGL-a, kao i Linuxa i Androida da će zauzeti veći deo na automobilskom tržštu kada je takozvani ”infotaiment” u pitanju, gde je BlackBerry-jev QNX dominantan.

 QNX je vodeći dobavljač kada je u pitanju softver za konzole koji omogućava reprodukciju video zapisa, navigacioni sistem, handsfree i internet usluge u vozilima. QNX nije glavna platforma kompanije Entune, ali zaista pruža mnogo mogućnosti i odlično se plasirao na tržištu.

 Toyota je bila prvi veliki proizvođač automobila koja je usvojila AGL, koji je kreiran kako bi razvio standardizovani softver otvorenog koda za automobilsku industriju.

 Sada dolazi do pronema na trzištu i sve većim interesovanjem za autonomna vozila, tako da će i budućnost AGL projekta biti sve neizvesnije, jer je i QNX objavio početak rade sa kompanjom Ford na razvoju automatizovanih vozila, a njihovi rukovodioci kažu da su u naprednim pregovorima sa nekoliko drugih svetskih proizvođača automobila o sličnim partnerstvima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.