Od 2018. do 2020. godine, očekuje se povećanje između 15% i 20% na godišnjem nivou, kada je u pitanju prodaja industrijskih robota. Godišnji obim prodaje je trenutno dostigao najviši nivo, koji je zabeležen za jednu zemlju. Za samo godinu dana, prodaja industrijskih robota u Kini porasla je za čitavih 27%, na 87,000 jedinica. Istovremeno, kineski proizvođači robota povećavaju tržišni udeo u svojoj zemlji.

Proizvodnja el. energije i elektronska industrija su glavni pokretači

 Glavni pokretači najnovijeg rasta u Kini su električna i elektronska industrija. Prodaja je porasla za 75% na skoro 30.000, 2016. godine. Oko trećine robota proizveli su kineski dobavljači, koju su više nego udvostručili prodaju, za skoro 120%. Ova izuzetna potražnja će se još više razvijati u budućnosti.

Automobilska industrija je izgubila stalnu poziciju

 Automobilska industrija je izgubila svoju poziciju, gde je sada vodeća elektronska industrija, ali je i dalje snažan pokretač prodaje industrijskih robota. Kina je postala najveće svetsko tržište automobila i najveća svetska proizvodna lokacija za automobile, uključujući i električne automobile. Prodaja u Kini, činila je 25 odsto globalne ponude industrijskih robota u automobilskoj industriji. Generalno, Kina je najveće potrošačko tržište sa sve većim zahtevima za sve vrste robe široke potrošnje. Shodno tome, razne druge industrije su takođe počele da šire kapacitete i automatizuju proizvodnju.

  Većina industrijskih robota u Kini, uvozi se iz Japana, Južne Koreje, Evrope i Severne Amerike.

Gde vlada vidi Kinu 2020.godine?

 Kineska vlada želi da transformiše Kinu iz proizvodnog giganta u svetsku proizvodnu snagu u skladu sa desetogodišnjim nacionalnim planom ,,Made in China 2025.”. Plan uključuje dalje povećanje tržišnih udela u Kini i inostranstvu. Kina namerava da napreduje i postane najveća, od deset najintenzivnije automatizovanih zemalja do 2020. godine. Imaju za cilj da im gustina robota dostigne 150 jedinica – a taj broj odnosi se na 10,000 zaposlenih. U Aziji lider je Južna Koreja gde imamo gustinu od 531. jedinica. U slede Americi SAD sa gustinom od 176.jdinica, a u Evropi najveća gustina je u Nemačkoj sa 301.jedinocom.

Kini postaje globalni lider u automatizaciji

 IFR (Internacionalna federacije robotike) iznosi sledeće podatke:

  • 87,000 instaliranih robota
  • CAGR 2011-2016: +31%
  • Globalno rangiranje u 2016. godini, broj 1
  • Akcije ukupne ponude: Operacije rukovanja 45%, zavarivanje 26%, elektro/elektronska industrija 35%, automobilska industrija 30%
  • Zalihe operativnih robota: 340,000 jedinica, 33% više nego 2015. godine

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.