d logic automatizacija it trans sajam su-bus logo automatika rs
d logic automatizacija it trans sajam su-bus logo automatika rsOd 18. do 20. februara ove godine na sajmu ”IT Trans” se našlo 162 izlagača iz 26 zemalja širom sveta, što predstavlja najveći svetski skup proizvođača IT opreme primenjene u transportu. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je na sajmu nastupao i proizvođač iz Srbije, firma Digital Logic iz Požarevca. Među izlagačima nije bilo drugih domaćih proizvođača, čak ni onih sa područja Ex- Yu tako da je nastup naše firme izazvao veliko interesovanje posetilaca ali i ostalih izlagača.

Digitalna logika – budućnost transporta

 U vreme kada se zahvaljujući marketingu velikih proizvođača automobila čini da su lična sredstva prevoza jedino logično rešenje za transport, u svetu se pokreću sasvim drugačije inicijative. Naime, u okviru programa podržanog od strane Evropske unije predviđeno je da do 2025. godine javni prevoz bude dominantno sredstvo prevoza putnika. Na ovaj način bi se znatno rasteretile saobraćajnice, neminovno bi došlo do smanjenja emisije štetnih gasova a zbog učešća manjeg broja vozila kojima bi upravljali profesionalni vozači može se očekivati i znatno povećanje sigurnosti putnika i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Sami putnici bi zahvaljujući dobro organizovanim pametnim transportnim sistemima brzo i komforno mogli da se prevezu na bilo koje odredište.

 Takav sistem bi svakako uslovio da se putnici rado odreknu svih nevolja i troškova koje prati korišćenje sopstvenog prevoza. Jedan od glavnih preduslova za postojanje naprednih transportnih sistema je integracija sa sistemima informacionih tehnologija što je i glavna tema svetskog sajma proizvođača IT opreme „IT Trans“ koji se od 2008. godine održava u nemačkom gradu Karlsruhe.

 
d-logic it trans nemacka sajam su bus sistem automatika.rs 7
 Iako su na našim prostorima sistemi elektronske naplate karata i upravljanja flotom vozila uglavnom pominjani u negativnom svetlu u svetu je prepoznata prilika da se upravo uz njihovu pomoć poveća efikasnost i ekonomičnost javnog prevoza, kako u interesu prevoznika tako i u interesu samim putnika. Sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti i referencom od preko 800 vozila u kojima se koriste sistemi brenda D-Logic, domaći izlagač je na sajmu predstavio svoja inovativna rešenja u okviru niza kratkih prezentacija koje su pobrale izuzetno pozitivne kritike prisutnih IT stručnjaka.

Nova, pametna vozila

 Sem standardnih elektronskih sistema naplate i kontrole papirnih i elektronskih karata u vozilima na ovom sajmu su u okviru D-Logic tiketing sistema predstavljeni i novi sistemi zasnovani na Android platformi koji omogućavaju da svaki mobilni telefon ili tablet sa podrškom za NFC standard postane prenosni terminal ili kontrolorski uređaj. Autoprevoznici na taj način uz minimalna ulaganja dobijaju potpuno funkcionalan elektronski sistem kontrole i naplate karata pa ne iznenađuje što su upravo ovi sistemi bili predmet velikog interesovanja na sajmu. Pokazalo se da je velika prednost D-Logic Android sistema mogućnost integracije sa postojećim online softverom domaćeg proizvođača koji, između ostalog, sadrži i podatke o položaju vozila, otvorenim linijama, kao i broju rezervacija i putnika. Sve ovo ga je činilo najsveobuhvatnijim predstavljenim Android sistemom na sajmu.

 Kao još jedna od novina u okviru tiketing sistema predstavljen je brojač putnika (People counter) koji nezavisno od postojećih Tiketing sistema obezbeđuje veoma precizno brojanje protoka putnika ne samo u vozilima već i u svim pratećim objektima koji mogu, ali ne moraju biti vezani za rad prevoznika.

 Najveće interesovanje posetilaca izazvao je novi D-Logic terminal – validator karata, između ostalog opremljen i 7 inčnim displejom osetljivim na dodir. Uređaj je prvenstveno namenjen validaciji karata za zonske i relacijske vožnje u gradskom saobraćaju, a sem standardnih opcija nudi i mogućnost očitavanja NFC kartica i NFC mobilnih telefona, što u kombinaciji sa mogućnošću očitavanja QR bar-kodova predstavlja jedinstvenu kombinaciju koja omogućava korišćenja skoro svih do sada poznatih vrsta voznih karti. Ovaj uređaj je takođe u potpunosti razvijen i proizveden u Srbiji zahvaljujući iskustvima sa prethodnim verzijama D-Logic terminala koji su se u prethodnim godinama pokazali kao ekonomično i izuzetno pouzdano rešenje za domaće i strane prevoznike.

 Pa
žnju posetilaca privukao je i koncept „pametne“ autobuske karte koja bežično komunicira sa sistemom elektronske naplate u vozilima i na e-paper displeju ispisuje podatke o korisniku, preostalom kreditu liniji na kojoj saobraća i slično. Ovaj futuristički koncept u potpunosti razvijan na našem tlu je premijerno prikazan na IT Transu i predstavljao je pravu malu atrakciju.

Sve od jednog, jedan za sve

 Za razliku od ostalih izlagača, uglavnom usko specijalizovanih za određenu grupu proizvoda 
D-Logic je predstavio ceo svoj proizvodni program koji je objedinio ponudu većine ponuđača i omogućio posetiocima da vide kako različiti sistemi funkcionišu kao jedna celina nastala kao rezultat preko 10 godina rada na razvoju i proizvodnji elektronskih sistema. Na taj način je opravdan slogan pod kojim je nastupala ova domaća firma: „sve od jednog proizvođača“ (All from one producer).

 Neka od prikazanih integrisanih rešenja su i sistem satelitskog praćenja flote vozila koji u integraciji sa postojećim D-Logic tiketing sistemom prevoznicima daje mogućnost da u svakom trenutku u realnom vremenu dobiju informacije o kretanju vozila na unapred zadatim linijama, broju putnika koji se nalaze u vozilima čime su znatno olakšani planiranje i realizacija u dispečerskim službama.

 Ponuđeni sistemi omogućavaju rad sa većinom do sada poznatih vrsta karata, od standardnih paprinih karata koje na sebi mogu sadržati i QR barcode koji može poslužiti kako za očitavanje na kontrolorskim uređajima tako i za pristup peronu kada zamenjuje klasičnu peronsku kartu. Digital Logic je predstavio i svoju barijeru namenjenu peronima autobuskih stanica koja je u potpunosti domaći proizvod. Pored elektronskog sistema pristupa zasnovanog na beskontaktnim karticama i očitavanju QR barcod-ova i sam dvosmerni mehanizam barijere je u potpunosti razvijen od strane domaćeg proizvođača nudeći izuzetnu kompaktnost i funkcionalnost.

d-logic it trans nemacka sajam su bus sistem automatika.rs 5
 Na štandu domaćeg proizvođača našli su se i LED displeji koji su sami po sebi privlačili dosta pažnje, naročito zbog činjenice da su se na njima sve vreme ispisivali podaci o autobuskim linijama i preostalom vremenu dolaska autobusa čime su posetioci mogli da steknu pravi utisak o tome kako oni „komuniciraju“ sa putnicima na autobuskim stanicama ili peronima. Sa druge strane, same prevoznike su zanimali sistemi uz pomoć kojih mogu doći do uštede u svakodnevnoj eksploataciji svoje flote vozila. Jedan od najpopularnijih sistema ove vrste zasniva se na kontroli utakanja goriva u rezervoar vozila. Sa jedne strane ovaj sistem čini kapacitivni merač goriva koji veliku preciznost merenja u realnom vremenu između ostalog duguje i G-senzoru pomoću koga u svakom trenutku može izmeriti nagib vozila a samim tim i promenu položaja goriva u rezervoaru. Merač može funkcionisati potpuno bežićno kada sem konstantnog slanja podataka u ostale segmente D-logic sistema može uz pomoć RF veze komunicirati i sa automatskom točilicom.

 Ova vrsta komunikacije omogućava jedinstven sistem kontrole utakanja goriva koji kontroliše priliv u rezervoar vozila i odliv iz cisterne u realnom vremenu, prekidajući točenje u slučaju bilo kakvih neslaganja. Na ovaj način se značajno povećava sigurnost točenja ali i ekonomičnost smanjenjem mogućnosti zloupotrebe. Među ponuđenim sistemima predstavljen je i sistem automatskog kioska za prodaju i dopunu karata koji bi omogućio prevoznicima postojanje prodajnih mesta na udaljenim lokacijama bez potrebe za angažovanjem dodatnog ljudstva. Pošto su svi D-Logic sistemi pored namenski razvijanih elektronskih sistema zasnovani i na namenskom softveru koji kontroliše sve aspekte njihovog rada domaći proizvođač je predstavio i potpuno novi Booking sistem online rezervacije i prodaje karata koji prevoznicima omogućava ekonomičniju i efikasniju prodaju i rezervaciju karata na takozvanim „virtuelnim šalterima“.

 Naravno, kod kreiranja sistema nije zanemarena ni sigurnost putnika tako da su u okviru proizvodnog programa predstavljeni i sistemi video-nadzora u vozilima, automatizovani sistemi izveštavanja o automobilskim nezgodama, kao i mogućnost praćenja brzine i agresivnosti vožnje u realnom vremenu. Za Digital Logic ovaj sajam je predstavljao priliku da ostvari nastup na svetskom tržištu ostvarivši više stotina poslovnih kontakata sa prevoznicima i sistem integratorima sa svih kontinenata. Sa druge strane, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa razvojnim programima naše zemlje koji ni po čemu nisu zaostajali za stranim rešenjima, naprotiv, u potpunosti su se uklapali u pravac inovacija koji vodi ka popularizaciji javnog transporta koji bi upravo uz pomoć industrije informacionih tehnologija obezbedio čistiji, efikasniji i komforniji prevoz.

 Više o firmi Digital Logic pogledajte na sledećoj adresi: www.d-logic.net, intervju od sistemu Su-Bus i ostalim aktivnostima firme Digital Logic možete pogledati ovde.


{gallery}vesti/d_logic/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.