Hannover Messe 2014 sajam tehnike festo naslovna automatika.rs.jpg
Hannover Messe 2014 sajam tehnike festo naslovna automatika.rs.jpgPres konferencija na svakom otvaranju Hannover Messe industrijskog sajma novinarima omogućuje uvid u štandove najvećeg industrijskog događaja godine. Iako ovakve ture uvek daju uvid u najveće inovacije, posetiocima je najzanimljiviji Festo štand, na kome su se mogli videti leteći pingvini, ogromne ptice ili bionička ruka koja rukuje daljinskim upravljačem. Ove godine je bilo prikazano istraživanje bioničkog mehaničkog uređaja koji omogućuje skok kengura.

 Rezultat dve godine istraživanja i poboljšanja bioničkog kengura je donekle nejasan iako praktična primena postoji. Inženjeri koriste električne uređaje za simulaciju modnih pokreta kengurovog skoka, sistem senzora u telu i nogama i motorizovane kukove i rep. Sve to mora raditi zajedno u cilju precizne simulacije prirodnih pokreta kengura, uključujući i pomeranje težišta pre skakanja kao i skladištenje energije prilikom vraćanja na zemlju.

 „Bionički kengur demonstrira više aspekata integrisane automatizacije“, navode predstavnici Festo štanda na konferenciji za štampu. „Sistem objedinjuje sve komponente na vrlo malom prostoru i mnoge funkcije su koordinisane korišćenjem složenih sistema kontrolnih tehnologija. Jedina stvar koja ovde nedostaje je torba. Za dodatne inovacije potrebno je više vremena.“

Hannover Messe14 1 automatika.rs
 Postoji bilateralna saradnja između nemačke vlade i američkih poslovnih lidera u okviru partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganje (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP). Cilj partnerstva je smanjenje trgovinskih tarifa i ostalih trgovinskih prepreka, i ono nastoji da harmonizuje standarde između dva globalno velika trgovinska regiona. U toku su pregovori kojima bi se finalizovali trgovinski sporazum.

 Veliki zagovornik ovakvog sporazuma je američka privredna komora. Njen predsednik, Tom Donahue, istakao je da je glavna karakteristika trgovinskog sporazuma velika brzina. „Prva stvar koju moramo uraditi je brzo delovanje“, izjavio je Donahue ispred više od sto poslovnih lidera, od kojih su mnogi američki koji žele da privuku nemačke investicije. Tokom panel diskusije sa američkim i nemačkim biznis liderima, Bernhard Mattes, predsednik AmCham-a (internacionalni ogranak američke privredne komore) i predsednik odbora Ford-Werke Gmbh izneo je slično mišljenje.

 Hannover Messe je daleko najveći industrijski sajam na svetu, sa 5 000 kompanija i 65 zemalja koje prikazuju svoje proizvode sa više od 250 000 posetilaca, koliko se očekuje za nedelju dana. Ono što je ovde najzanimljivije jeste logistika, tako da su na slici prikazani nedeljni haos i početak izložbe u ponedeljak.

Hannover Messe14 2 automatika.rsHannover Messe14 3 automatika.rs 
 I SAD i Evropska Unija raspravljaju oko bilateralnih trgovinskih sporazuma. Presudnu ulogu ima TTIP, koji se često označava i kao transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TAFTA). Ovaj sporazum nije zaživeo delimično iz razloga nepopularnosti NAFTA sporazuma (severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini), za koji se smatralo da će preneti američke proizvodne poslove u Meksiko, iako se to nije dogodilo. Isti problem se pojavljuje prilikom opisivanja IT automatizacije i proizvodnje. U SAD je jedan od vodedih trendova Internet of Things odnosno IoT. U Evropi, posebno u Nemačkoj, se navodi Industry 4.0, što označava četvtu industrijsku revoluciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.