sajam tehnike tehnickih dostignuca beograd 2013 automatika.rs
sajam tehnike tehnickih dostignuca beograd 2013 automatika.rsPosetioci i organizatori ocenjuju sajam veoma uspešnim sigurno i tako misle nagrađeni ove godine. Već tradicionalno, u okviru 57. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, Beogradski sajam najuspešnijim izlagačima dodelio je veliku nagradu “KORAK U BUDUĆNOST”. Nagrada je ove godine dodeljena u tri oblasti. Pored dodele nagrada sajam su obeležilo i nekoliko premijera, stručnih izložbi, inovacija i naprednih rešenja i dostignuća iz oblasti tehnike.
 

  Evo nekih dešavanja koja smo mi izdvojili a svakako su obeležila ovogodišnji Sajam tehnike:
  • Učesnici i posetioci Sajma tehnike imali su priliku da se upoznaju sa televizijom budućnosti. Radio-televizija Srbije je predstavila tehničko-tehnološke i programske novitete koje donosi digitalizacija televizije. RTS je predstaviti i svoje najnovije projekte u primeni novih tehnologija, programe RTS digital i RTS HD, 5.1 ton i podsajt rts.rs/digitalizacija, posvećen prelasku sa analognog na digitalno emitovanje programa.
  • Bugarska firma “Rais”, dobitnik nagrade ”Korak u budućnost” u oblasti Integra, koja proizvodi CC mašine, strugove, vertikalne centre i izrađuje proizvode pomoću japanskog robota “Fanuc”, posetiocima i potencijalnim partnerima predstavili su samo deo svoje bogate ponude – mašine za doradu za automobilsku i avio industriju, mašine za izradu alata za štancovanje, livenje i brizganje plastike, doradu delova preciznog i mogularnog liva, kao i mašine za izradu kalupa za livenje i izradu i doradu svih vrsta metalskih delova.
  • Fond za inovacione delatnosti, koji je na Sajmu tehnike nastupio pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavio je rezultate Projekta podrške inovacijama u Srbiji. Javnosti su predstavljene kompanije koje su u 2012. godini dobile sredstva kroz dva programa – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.
  • Jedna od brojnih inovacija je i ideja koju realizuju Institut za medicinska istraživanja i Tehnološko-metalurški fakultet – novi postupak kojim bi se otpadna krv iz klanica preradila u preparat za sprečavanje anemije kod prasića.
  • Na štandu Instituta „Mihajlo Pupin“ posetioci su mogli da vide „Skar“ robota koji skuplja kockice. Robot  pomoću kamere prepoznaje zelene, bele i crvene kockice, boje italijanske zastave, jer su Italijani partneri ove firme. Predstavljen je i jedan veoma precizan kopir aparat.
  • Nečujna mašina koja u savršenom ritmu hidraulično probija i kroji lim. Ovi mašinu je predstavila italijanska firma ”Euromac”, cena ovakve mašine je oko 200 hiljade evra.
  • Na štandu Centra za promociju nauke predstavljen je softver koji prepoznaje raspoloženje čoveka koji je na monitoru, njegov pol i broj godina sa mogućom greškom plus-minus devet godina. Ovaj softver radi po principu prepoznavanja čovekovih crta lica.
 O dobitnicima priznanja na ovogodišnjem Sajmu tehnike odlučivao je stručni žiri, koji je radio u sledećem sastavu:

  • Prof. dr Aleksandar Petrović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu – predsednik žirija
  • Prof. dr Dragan Milutinović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Prof. dr Branislav Živković, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Prof. dr Vesna Radojević, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Doc. dr Milan Bebić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Doc. dr Radivoje Đurić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu
3 sajam tehnike 2013 automatika.rs

Dobitnici nagrade ”KORAK U BUDUĆNOST” su sledeći:

 Posebnim priznanjem KORAK U BUDUĆNOST nagrađeno je deset izlagača u šest kategorija:

Oblast: DOMTEH

Oblast: INTEGRA

Oblast: TELEKOMUNIKACIJE

Oblast: ELEKTROENERGETIKA

Oblast: ME-RE-KO

Oblast: RASVETA


{gallery}vesti/sajam_tehnike_2013/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.