Highway Pilot Connect – Umreženi kamioni u konvoju za veću sigurnost i manju potrošnju goriva

  Iza Highway Pilot Connect sistema stoji kompanija Daimler, koja u saradnji sa Mercedes-Benz radi na ovom velikom projektu. U planu je da projekat Highway Pilot Connect krene u komercijalnu upotrebu od 2025.godine. Projekat je već imao nekoliko probnih voznji, koje dodatno otkrivaju sve prednosti i mane ovog sistema, ali iz kompanija Daimler i Mercedes-Benz poručuju da te test vožnje mogu samo pomoći da sistem radi besprekorno i da nema nikakvih bozaji o izazivanju eventualnih saobraćajnih nesreća.

 Kamion je pokriven velikim brojem senzora (radara) i inteligentnim kamerama koje prenose informacije glavnom sistemu koji upravlja vozilom. Kamioni imaju integrisanu 3D kartu uz pomoć koje vozilo u svakom trenutku zna gde treba da ide tj. da prati put bez problema. Kamere koje su integrisane u sistem mogu tačno da proračunaju raspoloživ prostor ispred vozila, određuju odstojanje, prate i prepoznaju znakove pored puta, pa i da snimaju i prate objekte koji se kreću i one koji su nepomični.

 Ovde imamo i radarski sistem, Cornering Assist, koji je razvio Mercedes i on nam služi da nas obavesti kada nam se neko vozilo, pešak ili biciklista nađu u mrtvom uglu kad nameravamo da napravimo preticanje. Ukoliko pogledate u retrovizor videćete malu lampicu koja svetli, a ako samo date pokazivač pravca dobićete i zvučni signal koja upozorava da imate neku prepreku sa leve strane.

 Zahvaljujući ovoj radarskoj tehnologiji kamioni prate kompletan na autoput i saobraćaj. Highway Pilot Connect sistem ne može da se umori i reaguje brže od svakog čoveka, a iz Daimler-a poručuju da je ovaj sistem idealan i siguran pratilac za sva duga putovanja.

 Evo nekoliko bitnih karakteristika i poboljšanja koja pruža Highway Pilot Connect sistem:

  • Povezivanje tri kamiona u konvoj
  • Smanjena potrošnja goriva, 0.66l/100 km po toni
  • Smanjeje potrebnog prostora za vožnju
  • Povećana sigurnost i bezbednost
  • Smanjena emisija CO2 gasova

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.