wi fi bezicna tehnologija uvodna automatika rs
wi fi bezicna tehnologija uvodna automatika rsInternet tehnolgija je prešla dugačak put od dana starog dial-up modema pa do danas. Najnovija Wi-Fi tehnologija se zove 802.11ac. I dok je impresivno ono što može da se uradi pomoću Wi-Fi standarda, to je ipak još uvek manje pouzdano i sporije od onoga što pruža standardna Ethernet komunikacija. Ako ikada želimo da dođemo do nivoa kada će standardni HD film biti tako oštar i jasan kao Blu-ray film, tehnologija mora da načini sledeći džinovski korak napred.

 Zagovornici 802.11ac tehnologije vide ovu tehnologiju kao ogroman skok napred. Propusnost je dramatično povećana i obezbeđuje teorijsku brzinu prenosa podataka od 7 Gbps. To je zaista brzo za bežičnu komunikaciju.
 802.11ac je prva bežična tehnologija koja je napustila frekvenciju od 2,4 GHz i prešla na opseg od 5 GHz. Opseg od 5 GHz ima veći spektar, nego opseg od 2,4 GHz, što nudi 8 puta više komunikacionih kanala. Ovo omogućava tehnologiji da dostigne mnogo veću brzinu prenosa podataka – čak do 1,3 Gbps po radio uređaju.

wi fi 802 11 ac bezicna tehnologija automatika rs Najinteresantnija karakteristika 802.11ac sistema je formiranje snopa signala (beamforming). Ovaj snop signala se koncentriše direktno na Wi-Fi u uređaju koji je priključen na njega. Zamislite da stojite usred mračne prostorije u kojoj je upaljena sveća. Svetlost sveće zrači unaokolo, a da nema jasno definisan pravac. Sada stojte u istoj prostoriji, ali sa baterijskom lampom, koja Vam daje sposobnost da koristite istu količinu svetlosti, ali da je fokusirate direktno na ono što biste želeli da vidite. Ovo je upravo to što formirani snop signala radi sa Wi-Fi signalom, povećavajući istovremeno brzinu i pouzdanost svih uređaja koji su priključeni na njega. Dakle, ako je ovo sledeća velika stvar u bežičnoj tehnologiji, da li to znači da će prilagođavanje potrošača lagano da počne? To se, zapravo, i očekuje do 2015. godine. Procenjuje se da će do tada preko jedna milijarda uređaja da ima 802.11ac.

 Industrija automatizacije bi trebala da bude prilično uzbuđena zbog ovih poboljšanja u Wi-Fi tehnologiji. Brža bežična komunikacija zajedno sa povećanom pouzdanošću bi trebala da označi novi trend da se radi „više sa manje“. Manje u ovom slučaju znači manje žica, manje otvora u zidovima za sprovođenje žica i manje sati provedenih u instalaciji svih tih žica i kablova. Komunikacioni proizvodi će se značajno unaprediti pomoću ove tehnologije i, naravno, video servisi će doživeti ekspanziju. Medijski servisi, poput Roku i Apple TV-a postaju sve popularniji i jednom kada filmovi budu mogli da se puštaju sa istim kvalitetom kao i u slučaju Blu-ray tehnologije i to bez korišćenja fizičkih medija, moći ćemo zauvek da kažemo zbogom žicama i kablovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.