elektricna vozila ev punjaci terra 51 dc abb  automatika.rsEstonija je postala prva zemlja na svetu koja je napravila nacionalnu mrežu DC punjača za električna vozila. Ova baltička zemlja cela je pokrivena sa 165 punjača, rastojanje između punjača je oko 60 km. Punjači su instalirani u urbanim sredinama i naseljima gde ima više od 5000 stanovnika. Brze DC punjače za elektična vozila proizvela je kompanija ABB. Ova mreža čini najaveću koncetraciju DC punjača u Evropi.
 DC punjači se pored urbanih naselja nalaze i na svim glavnim putevima širom cele Estonije. Njihova udaljenost od 60km omogućuje da svi vlasnici električnih vozila putuju bilo gde u granicama ove baltičke zemlje bez ikakvih problema. Vodeći ljudi kompanije ABB su iskazali veliko zadovoljstvo nakon završetka ovog projekta u Estoniji i nadaju se da će i u drugim zemljama vozači preći na elektična vozila, kako bi njihova država shvatila prednost i pogodnosti korišćenja ovakvog sistema za punjenje električnih automobila.
  ABB Terra 51 DC brzim punjačima je potrebno od 15 do 30 minuta da napune baterije vozila dok je preko obične utičnice potrebno i više od 8 časova. Terra 51 punjači mogu se koristi za DC punjenjem od 50kw ali i sa naizmeničnim punjenjem do 22kW. Metode punjenja se mogu koristiti i istovremeno.
abb fast charger elektricna vozila ev punjaci terra 51 dc abb  automatika.rs
 ”Više načina punjenja kao i brizina punjenja su samo dva od nekoliko razloga zašto se u Estoniji toliko koriste električna vozila. Politika naše zemlje je da se u potpunosti okrene ekoloških putovanjima jer je to najjednostavnija i najjeftinija opcija”, rekao je ministar životne sredine Keit Pentus-Rosimannus.
 U ugovoru za postavljanje celokupne mreže punjača uključeno je održavanje i pružanje tehničke podrške u narednih 5 godina, kompanija ABB je projekat završila za samo 6 meseci i postoji praćenja rada svih punjača preko interneta. Pored kompletnog finansiranja projekta Estonija nudi i subvencije od 50% za kupovinu električnih vozila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.