volkswagen robot naslovna automatika.rs
volkswagen robot naslovna automatika.rsVolkswagen je instalirao svog prvog robota za direktnu saradnju sa zaposlenima u proizvodnom motornom pogonu Salzgitter u Nemačkoj. Volkswagen grupa je integrisala industrijsku robotiku u saradnji sa danskim proizvođačem Universal Robots u procesu masovne proizvodnje motora u fabrici u gradu Salzgitter. Lagani robot UR5 je instaliran u montažnoj sekciji i zadužen je za rad sa osetljivim grejačima. 

Fabrika kompanije Volkswagen u gradu Salzgitter, koja zauzima površinu od 2.800.000 m^2, jedan je od najvećih proizvodnih motornih pogona u svetu. Oko 6000 zaposlenih svakog dana proizvede oko 7000 benzinskih i dizel motora u preko 370 različitih varijanti. Motori od 3 do 16 cilindara uključeni su u različite modele i brendove Volkswagen grupe. Kompanija je skoro rasporedila industrijske robote danske proizvodnje, Universal Robots, u pogonu glava cilindara za ugrađivanje grejača u cilindre.

 Zahvaljujući integrisanom sistemu bezbednosti (koji odgovara EN ISO 10218 standardu), industrijski robot je u stanju da radi u neposrednoj blizini ljudi. Opremljeni su specijalnim hvataljkama, koje je ekskluzivno za Volkswagen razviila FaudeAutomatisierungstechnik grupa, i koje ispunjavaju ISO/TS 15066, specifikacioni standard za robote za saradnju sa ljudima. Stoga su roboti u stanju da budu integrisani u process proizvodnje bez dodatnog zaštitnog kućišta.

Universal-Robots-UR5-with-controller universal robots zacobria ur valksswagen robot fabrika robotika automatika.rs
 “Naša želja je bila stvaranje ergonomskog izgleda radnog mesta u korist naših zaposlenih u svim oblastima u našoj kompaniji. Korišćenjem robota bez nadzora mogu raditi rame uz rame sa robotom. Na ovaj način, robot postaje asistent u procesu proizvodnje i kao takav može osloboditi radnike ergonomski nepovoljnog okruženja”, izjavio je Jurgen Hafner, projekt menadžer fabrike u gradu Salzgitter.

 Ovaj projekat je realizovan u period od dve godine u bliskoj saradnji sa distributivnim partnerom Universal Robots-a, Faude Automatisierungstechnik grupom. Ranije proizvedeni grejači su morali biti ručno postavljani u savijenom položaju u teško vidljive izbušene rupe u glavi motora.

 Čitav process je sada preuzeo lagani UR5 robot sa šest osa iz Universal Robots-a. Njegov zadatak je da pažljivo sakupi osetljive grejače, koje daje specijalni sistem za razdvajanje, i postavlja ih u teško pristupačne otvore. Zadatak radnika je zatezanje grejača i izolacija glava cilindra, što se zahteva zbog narednih koraka u procesu proizvodnje. Zbog zajedničkog rada sa robotom, koji se ponaša poput asistenta, zaposleni aktivnosti obavlja u uspravnom, prirodnijem položaju. Stoga je u stanju da bolje nadgleda čitav process I da brže reaguje u slučaju eventualnih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.