Solarna elektrana na Visu je puštena u redovan rad, a sa svojih 3,5 megavata i baterijom od jednog megavata najveća je u Hrvatskoj. Tako je jedno od najudaljenijih ostrva u Jadranskom moru postalo je energetski samoodrživo.

 Državna energetska kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) okončala je probni rad svoje ostrvske solarne elektrane od 3.5 MW i obeležila početak redovnog snabdevanja strujom. Baterija za skladištenje struje je prva u zemlji do 1.44 megavat-sata.

Investicija vredna 4,15 miliona evra

 Sistem na Visu se sastoji od 11.200 modula od po 340W. Vredan je 4,15 miliona evra. HEP je namenio skoro dve milijarde evra za ulaganja do 2030, od čega je polovina za nove kapacitete proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

 Inženjeri firme Končar su podigli solarnu elektranu pre roka. U nju ulazi pet invertora nominalne snage po 720 kilovat-sati i upravljački sistem SCADA. Srednjenaponska mreža je dugačka 5,2 kilometra. Za nadzor je bio zadužen Fractal iz Splita.

 Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, koja će struju prodavati bez podsticaja, pojačala je nivo samoodrživosti udaljenog jadranskog ostrva, budući da je snabdevanje vodom već rešeno korišćenjem bunara. Vis je povezan podmorskim strujnim kablom sa Hvarom.

Predviđena godišnja proizvodnja zadovoljava potražnju lokalnih domaćinstava

 Neintegrisano solarno postrojenje je konstruisano za godišnji učinak od pet gigavat-sati, što odgovara potrošnji 1.600 lokalnih domaćinstava, po podacima iz HEP-a. Lokalna samouprava je učestvovala u projektu.

 Sistem za skladištenje struje će biti posebno koristan mimo turističke sezone. Ostrvo ima 3.600 stanovnika, ali broj ljudi se leti uveća nekoliko desetina puta.

 Solarna elektrana Vis Hrvatske elektroprivrede prostire se na 5,7 hektara na Griževoj glavici pored sela Žena Glava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.