smanjite racun za struju automatika.rs
smanjite racun za struju automatika.rsLeto je i toplo je. Ako to znači da vaš klima uređaj radi mnogo – onda je takođe vrelo i na vašim računima za komunalne usluge. Kako da kontroliše letnje troškove električne energije? Možete da ostanete u hladnom i udobnom i još uštedite energiju i pare, zahvaljujući napretku u današnjim kućnim sistemima i zelenim tehnologijama. Sledi nekoliko dobrih ideja za uštedu energije.
 

Nabavite Nest

 Nest je isporučio softverske nadogradnje ovog proleća svojim pametnim termostatima koje su dizajnirane tako da odbiju sunčeve zrake koji sijaju direktno na termostat i izazivaju preterano hlađenje kao posledicu pogrešnog očitavanja sobne temperature, pojačavajući  AC kada vlažnost postane previsoka i sinhronizujući ventilatore u vašem domu da se pokrenu nezavisno od kompresora, pomažući cirkulalciju vazduha.

Okrenite dole (ili gore)

 Ne želite da date 200 evra za Nest termostat? Onda odvojite nekoliko minuta da programirate programabilni termostat. Ako programirate set point stepen ili dva višim tokom leta, nećete primetiti promenu, ali ćete uštedeti 3 do 5 procenata na vaše troškove energije. To je vrednost jednog minuta na starom termostatu. Takođe, okrenite AC nadole kada niste kod kuće i nećete koristiti više energije tako što ćete ga pokrenuti kasnije. Uštedećete mnogo.

Pred-hlađenje

 Nabavite termostat sa bežičnom Wi-Fi vezom i smartphone aplikaciju – Nest nije jedina – i možete je programirati tako da uključite AC pre nego što obično stignete kući ili da upravljate direktno sa telefona. Ako ste na uslužnom programu koji nudi promenljivu Vreme upotrebe ili Program potražnje odziva, možete unapred ohladiti vaš dom po nižim cenama utroška energije, a zatim isključiti sistem ili smanjiti u periodu više tarife, štedeći novac.

Toplotni dimnjak

 Jeste li ikada videli svetlarnik sa ventilatorom ispod njega? Onda ste videli termo dimnjak, i njegov efikasan način za uklanjanje toplote iz prostora. Samo otvorite svetlarnik i pokrenite plafonski ventilator u obrnutom smeru –  dole okrenuta krilca ventilatora – i to će pomoći da se popne na gore i izbaci topao vazduh. Umešan profesionalac za DIY elektroniku može povezati motorizovan prozor ili svetlarnik na plafonski ventilator i temperaturne i senzore vlage tako da kad se otvori prozor, ventilator da se automatski uključi. Ventilatori na plafonu kupatila na gornjim spratovima mogu takođe da se koriste za ispuštanje vazduha dižući topao vazduh, a neki mogu biti ožičeni za kontrolu sistema za uključivanje u različito vreme tokom dana.

Geotermalni sistemi

 Ovo može biti najbolji način da ostane hladno. Geotermalni sistemi grejanja i hlađenja koriste cevi ukopane u zemlju, bilo u bunarima, često stotinama metara dubokim, ili u horizontalnim nizovima nekoliko metara ispod zemlje, da prenesu toplotu iz zemlje tokom zime i odvode toplotu do zemlje u leto, kao što frižider radi. To je najbolje uraditi sa podnim cevima uvučenim u beton, mada se može koristi sa sistemima komprimovanog vazduha. To zahteva zemljišni izvor toplotne pumpe koja radi na struju, mada ćete uštedeti mnogo više na troškove grejanja i hlađenja. Upozorenje: Ovi sistemi su skupi – 10 hiljada evra i više – najbolje i najlakše se instaliraju u novogradnji.

Dodatni savet: Cooler Štednja

 Povežite termostat u vašem domu u upravljački i automatizovani sistem, i možete sačuvati još više uključivanjem i isključivanjem vašeg HVAC sistema kada je bezbednosni sistem uključen ili isključen, na primer. Čak i bolje, statistike se mogu grupisati u mehaničkoj prostoriji van lokacije, i biti povezane na neupadljive temperaturne i senzore vlažnosti oko kuće.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.