Lokalne vlasti u San Francisku su pre nekoliko dana donele odluku o uklanjanju robota sa uličnih trotoara! Zvuči čudno ali i zanimljivo, evo o čemu se tačno radi.

 Lokalni biznisi, naručito restorani koji rade kućnu dostavu, eksperimentisali su sa korišćenjem autonomnih robota na točkovima, kako bi isporučivali hranu svojim kupcima. Veliki broj kompanija razvija ovakve robote, a neke od najpoznatijih su Dispatch, Marble i Starship.

 Starship je verovatno najpoznatija među ovim kompanijama, jer je razvila svoj posao i u drugim delovima SAD-a, a sklopila je partnerstvo i sa Daimlerom. Daimler razvija logistički sistem koji podrazumeva autonomne kamione – ”Robovans” i manja vozila, poput onih koje isporučuje Starship.

 Zapravo, Starship tvrdi da je njihov robot za isporuku od vrata-do-vrata testiran u preko 100 gradova, širom sveta. Za sada pri testiranju nije dolazilo do većih problema, verovatno zbog toga što se roboti kreću veoma sporo. Štaviše, u ovom trenutku robote obično prate radnici, koji su odgovorni za opremu, tako da je sam robot polu – automatizovan.

 Bez obzira na sve to, gradske vlasti u San Francisku ipak su zabrinute da ih je bilo previše po ulicama. Ono čega se brinu, jeste samo sudaranje sa ljudima, uzimajći u obzir prilične gužve na ulicama ovog grada. Sistemi za izbegavanje sudaranja tj prepreka su uglavnom integrisani u samog robota i dobro funkcionišu. Međutim, očigledno je da roboti imaju ograničene sposobnosti i da ne mogu izbeći baš svaki sudar, posebno ako se sami ljudi namerače da testiraju njihove mogućnosti!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.