mehatronika-automatika-elektrotehnika

mehatronika-automatika-elektrotehnika

   Poslednjih decenija u svetu uočava se potreba za multidisciplinarnim prilazom inženjerskim disciplinama. Pri projektovanju novih proizvoda se integrišu klasične inženjerske oblasti: mašinstvo, elektrotehnika, automatsko upravljanje i računarske tehnologije. Tradicionalna podela na naučne i obrazovne oblasti ( npr. mašinstvo i elektrotehnika) je dovela do nerazumevanja inženjera različitih struka pri zajedničkom projektu. Svaka struka vidi samo svoj aspekt.

  Obzirom da ovakvi sistemi postaju sve brojniji, složeniji i sofiscitiraniji ( stepen  ‘‘ugradjenog’’ automatskog delovanja ili kako se često kaze-stepen intelegencije svakim danom postaje sve veći) tako da pri njihovom kreiranju neophodno pored znanja upravljanja i znanje iz računskih tehnologija. Na taj način se konstituiše nova oblast nazvana mehatronikom, koja ne predstavlja novu inženjersku oblast već novi koncept kojim se naglašava potreba za integracijom i intezivnom interakcijom izmedju različitih inženjerskih disciplina.

Mehatroniku u obrazovnom smislu treba posmatrati kao studijski program koji omogućava studentima da u dovoljnoj meri poseduju znanja i razumeju osnovne fizičke principe iz svih oblasti koje su neophodne za realizaciju savremenih sistema!

Nastaviće se!!!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.