gradjevinski automatizacioni sistemi automatika.rs
gradjevinski automatizacioni sistemi automatika.rsU ovom trenutku, građevinski automatizacioni sistemi (Building Automation Systems – BAS) štede energiju u  iznosu od 20-40$ po ft2. To je izveštaj Metropolitan Energy Policy grupe, prema kome bi sledilo da za zgradu površine 18.000 m2 godišnja ušteda iznosi 80.000$. U prošlom veku, upravljanje objektima izgradnje je rapidno raslo. 

 Samo u periodu od 1950. do 1990. godine, desila se evolucija od pneumatike do elektronike i otvorenih protokola kao što je BACnet. BAS sistemi postaju sve modniji i  lakši za korišćenje. Glavna dopuna sistema se očekuje da bude BAS softver, kontrolni moduli i senzori  koji su namenjeni za zid ispod. 

 Menadžeri izgradnje duguju veliku zahvalnost holandskom izumitelju iz XVII veka Kornelijusu Drebelu koji je otkrio način da se brže zagreju jaja i izlegnu pilići. To je postignuto njegovim termostatom inkubatora.

GENESIS64-Architecture-Bacnet Certified kucna automatizacija automatika.rs
 Kada se korisnik priključi na BAS preko softvera, program će vlasnicima omogućiti maksimalno iskorišćenje potencijala zgrade. Najbolji softver nudi intuitivni, 3D grafički interfejs. Jasne šeme korisnicima omogućuju interakciju sa sistemom prvi put kada napuste zgradu. Ovim se postiže smanjenje troškova obuke kao i utrošeno vreme. Preko internet konekcije, neki programi daju mogućnost praćenja i kontrole objekata sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme. Menadžer objekata (facility manager) može još brže rešavati probleme.

 BAS verzija predstavljena ove godine je zasnovana na HTML 5 jeziku – najnoviji format. Sa ovom mogućnošću, korisnik može pristupiti sistemu širokog spectra desktop računara i tableta, bez nezavisnih plugin-ova.

 Dan Abel, šef inženjerskog odseka Sheraton Phoenix Downtown hotela, opisuje kako je ovaj softver omogućio smanjenje troškova u tom objektu. Kontrolni modul predstavlja mozak BAS sistema. Mnogi kontroleri se zasnivaju na industrijskom standardnom BACnet protokolu. Neki od mnogobrojnih sistema koji su integransani kroz BACnet su:

  •  Grejanje i hlađenje
  •  Rasveta
  •  Bezbednost
  •  Kontrola pristupa
  •  Požari
  •  Liftovi i eskalatori.

 Za jednostavnije praćenje i kontrolu sistema u zgradama, novi kontroler koji je dostupan od ove godine će kombinovati BACnet i Niagara framework kompanije Tridium. Ovakvi otvoreni protokoli nude mogućnost proširenja BAS sisitema prilikom novih promena unutar objekata i dolaska novih tehnologija.

 Dan Abel potencira fleksibilnost sistema: „Radio sam sa sistemima koji su vlasnički i pri tome je bilo dosta ograničenja po pitanju mogućnosti proširenja. Kada sam radio sa prodavcima, njihovo prvo pitanje je bilo je li sistem kompatibilan sa BACnet”. Prednosti moćnog kontrolnog modula prevazilaze uštede u upravljanju građevinskim sistemima.

 Korisnici zgrade su sa BAS sistemom povezani preko senzora na zidovima. U 2014. godini se prvi put pojavila potreba za elegantnijim i atraktivnijim dizajnom senzora. Takav novi mikroset bi imao touch interfejs koji se lako koristi, nešto poput današnjih pametnih telefona, uz lako razumljive ikonice. Takođe postoje i LED svetla u boji na dnu ove jedinice koja pokazuje prisutnima u sobi da li je oprema režimu grejanja ili hlađenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.