bioniopter festoo vilin konjic bionic learning network automatika.rsOpet je nastavljena praksa da na sajmu u Hanoveru kompanija Festo predstavlja projekte iz svog programa Bionic Learning Network, ovi projekti važe za one inspirisane prirodom. Ove godine je predstavljen BionicOpter – Vilin konjić, koji je izazavao veliku pažnju svih posetioca pa i najviših državnih zvaničnika Nemačke i Rusije. Da podsetimo, Rusija je ove godine bila partner sajma – kao jedna od najrazvijenijih ekonomija na svetu.

 Cilj programa Bionic Learning Network je da se principi i zakoni iz prirode prenesu i primene na polju automatizacije. BionicOpter može da leti u svim pravcima i izvodi najsloženije manevre u letu. Ima mogućnost da svako svoje krilo nezavisno pokreće što mu omogućava da naglo usporava i skreće, da ekstremno brzo ubrzava ili da leti unazad. Festo Vilin konjić je prvi i jedini leteći objekat u istoriji koji može da izvede sve manevre u letu koje zajedno mogu da izvedu helikopter, avion i zmaj. Postoji mogućnost da se BionicOpter-om upravlja preko mobilnog telefona.
 BionicOpter ima raspon krila od 63 cm, težak je svega 175 grama. Krila su od ultra tanke folije koja je zategnuta na konstukciju krila od karbonskih vlakana. Letom upravlja softver koji u realnom vremenu prima i obrađuje podatke, i šalje impulse Vilin konjiću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.