fifa tehnologija naslovna automatika.rs
Tehnologija linije gola suštinski predstavlja skup tehnologija koje zajedno prate putanju lopte i otkriva kada prelazi gol liniju. Postoji više sistema koji su bili razmatrani od strane FIFA i Međunarodnog odbora fudbalskog saveza (IFAB), koji su zasnovani ili na principu kamera za praćenje ili senzora magnetnog polja.

Za korišćenje na Mundijalu 2014. je najavljen nemački GoalControl system. On koristi 14 kamera velikih brzina montiranih na stadionu, po sedam na svakom golu, kako bi se pratio let lopte i otkrilo da li je prešla gol liniju ili ne.

fifa tehnologija 1 automatika.rs

 U kriketu, tenisu i snukeru se već koristi Hawk-Eye (oko sokolovo) tehnologija, koja kao i GoalControl koristi više kamera velikih brzina. Hawk-Eye tehnologija je bila korišćena u Premier ligi u sezoni 2013-2014. Cairos Tehnologies i Adidas su kreirali sistem koji nije zasnovan na kamerama, već se umesto njih za praćenje lopte koristi magnetno polje. Unutar lopte je ugrađen senzor koji detektuje magnetno polje koje je proizvedeno tankim žicama. Pomoću senzora, položaj lopte se prati otkriva se preko računara da li je lopta prešla gol liniju.

 Sistem koji prati prelazak lopte preko gol linije je automatizovan, ali odlučivanje nije. Većina sistema detektuje prelazak lopte i šalje šifrovano upozorenje koje stiže do sata sudije, za šta je potrebno manje od jedne sekunde. Sudije koriste ove notifikacije kako bi objavili svoju odluku.

 Tokom grupne faze prvenstva u Brazilu, na meču između Francuske i Hondurasa, tehnologija je odlično funkcionisala, pošto je lopta prešla liniju tada je sudija Francuskoj priznao pogodak. Međutim, na prvenstvu 2010. desio se propust, pa je Englezu Frenku Lampardu poništen regularan pogodak na meču protiv Nemačke, iako je bilo očigledno da je lopta prešla gol liniju.

 Ostaje nam da sačekamo da ova tehnologija u potpunosti zaživi, polako se počelo sa dodatnim sudijama na gol liniji a unapređaivaje tehnoligije nalik Hawk-Eye samo će dodatno smanjiti greške sudija koje ponekad znaju da budu dosta velike. Definitivno da fudbal polako gubi svoju zar usporavanjem i prekidanjem utakmica, pa i samu proslavu gola ali regularnost je na prvom mestu i ne bi bilo lepo da se novac, veliku trud i vreme uloženo u jednu ekipu prospe u jednoj sekundi a sve to može da se ispravi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.