pacemaker_medicina_srce_elekronika_cip_silikon_vest_razno_automatika.rs.jpg
pacemaker_medicina_srce_elekronika_cip_silikon_vest_razno_automatika.rs.jpgUpotreba gume doživljava pravu malu revoluciju. Istraživači sa Princetona i Caltecha došli su na ideju da naprave gumeni čip koji kinetičku energiju nastalu jednostavnima pokretima ljudskog tela poput hodanja i disanja pretvara u električnu. Što nam daje mogućnost da tu energiju kasnije iskoristimo za napajanje mobilnih telefona, mp3, mp4 plajera kao i ostalih manjih prenosnih aparata dok postoje velike mogućnostii primene kod medicinskih ugradivih aparata kao što su pacemaker i slušni aparati.
 

 
  Ovaj revolucionarni čip napravljen je od PZT-a (olovnog cikronat-titanata) umetnutog u prozirni silikonski omot širine jednog milimetra. Energija se stvara kada se vrši pritisak na njega ili kada se savija. Naučnici koji su osmislili čip kažu da bi se njegovim postavljanjm u cipele mogla iskorisiti energija nastala hodanjem ili trčanjem te da bi se ista, nakon pretvaranja u električnu, mogla koristiti za napajanje malih prenosnih uređaja poput mobilnih telefona, pa čak i mp3 plejera. Naravno, za napajanje ovih uređaja izradili bi se čipovi veće površine. Pokreti ruku pri kucanju na kompjuteru takođe bi se moglo iskoristiti.
 
pzt-rubber_pacemaker_medicina_srce_elekronika_cip_silikon_vest_razno_automatika.rs.jpg
 
   Razmišlja se i o primeni gumenog čipa u medicinske svrhe gde bi on mogao biti najkorisniji. Naime, naučnici imaju viziju upotrebe čipa kao sredstva za napajanje pacemaker-a (elektrostimulatora) tako što bi ga ugradili pored pluća. Na taj način čip bi mogao iskoristiti energiju pokreta nastalih disanjem. Ono što je najvažnije, korisnici pacemaker-a se ne bi morali podvrgavati operacijama svaki puta kada im se po život važnom uređaju isprazne baterije pošto je disanje kuntinualan i neprekidan izvor pokreta. Nije isključena ni njegova primena u napajanju slušnih aparata. 
 
 
  Razlog zbog kojeg baš ovaj materijal ima prednost pred drugim piezoelektričnim materijalima je taj što  daje najbolji učinak. Prema istraživačima, PZT može 80% mehaničke energije s kojom dođe u kontakt pretvoriti u električnu energiju. Velika osetljivost materijala omogućava iskorišćenje i najmanjih pokreta ljudskog tela poput udisaja i izdisaja što otvara širok spektar mogućnosti za njegovu primenu. Naučnici koji su izradili gumeni čip smatraju da je ljudsko telo idealan izvor energije, ali ono nije jedino na kojem bi se on mogao primeniti. Do ugradnje čipa može doći u gume automobila ili bicikla kada bi imali još veći učinak.
 
Izvor: ecogeek

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.