36705_main_abb_logo.jpg
36705_main_abb_logo.jpgZajedno sa pametnim telefonima i digitalnom fotografijom, ABB-ov FACTS (Flexible AC Transmission Systems) je uvršten u najznačajnijih 11 tehnologija decenije, od strane IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), jedne od najvećih svetskih stručnih udruženja za napredak tehnologije. Spisak koji je priredio Spectrum, predstavljen je u mesečnom magazinu i glavnoj publikaciji IEEE, a prikazan je kao "najvažnije inovacije koje su se pojavile u proteklih 10 godina zasnovane na uticaju, upotrebljivosti i ‘čisto tehničkoj svežini".

 
   Među 11 tehnologija, objavljenih u listi, nalaze se još i pametni telefoni, društvene mreže, VoIP, LED osvetljenje, cloud computing, višejezgarni procesori, digitalna fotografija, daljinski upravljane letelice, audio pojačavači klase "D" i roveri – "mašine" namenjene istraživanjima drugih planeta. FACTS takođe pronalazi svoje mesto u ovoj listi. FACTS je serija tehnologija koje je ABB pokrenuo i u kontinuitetu razvija preko 60 godina.

  Prema Spectrum-u, flexibilni AC prenosni sistemi omogućavaju uštedu energije u velikoj meri i omogućavaju rad "pametnim" mrežama. Ovaj sistem omogućava velikim potrošačima da rekonfigurišu tokove energije u realnom vremenu, povećaju propusnu moć i smanje gubitke. Takođe omogućava jednostavnu integraciju izvora obnovljive energije (vetar, sunce i dr.) u mrežu.

slika_abb_facts_ieee_vesti_automatika.rs.jpg  "Sa ovim tehnologijama ABB može da poveća kapacitet postojećih linija za preko 50%, smanji električne gubitke u prenosu na veće udaljenosti i oslobodi zagušenja mreže koje sprečavaju protok električne energije", rekla je Ingela Hålling šef razvoja FACTS-a. "FACTS tehnologije takođe mogu da pomognu u smanjenju rizika od nestanka električne energije, i olakša integraciju povremeno korišćenih vrsta energije, boreći se takođe i protiv oscilacija napona, a može i da skladišti velike količine viška energije, ako je to neophodno."

  ABB FACTS se takođe koriste za poboljšanje napajanja železničkih sistema i za stabilizaciju mreže u i oko velikih energetskih potrošača kao što su železare. I u narednim godinama ove raznovrsne tehnologije će biti od velikog značaja pri integraciji infrastrukture namenjene električnim vozilima, kao što su stanice za punjenje baterija.

  ABB  je prvi put predstavio FACTS tehnologiju u ranim 50. godinama. Od tada, ABB je razvio FACTS u sveobuhvatan skup tehnologija koje zadovoljavaju sadašnje i buduće izazove koji se sreću kod AC prenosnih i distributivnih sistema, SVC (Static Var Compensation), SVC Light (takođe poznat i kao STATCOM), fiksne i upravljane serijske kompenzacije i DynaPeaQ dinamičkog skladištenja energije. ABB je isporučio preko 800 FACTS sistema širom svet, što je više od polovine ukupnog broja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.