volturnus prototip plutajuce vetroturbine automatika.rs
volturnus prototip plutajuce vetroturbine automatika.rsU  Sjedinjenim Američkim Državama postavljen je prvi prototip plutajućeg vetrogeneratora pored obale Mejna koji je spojen na elektroenergetsku mrežu. Prototip VolturnUS je postavljen u jednoj osmini pune veličine, visok 65 metara, u blizini obale kod mesta Castinea. Projekat razvija konzorcijum DeepCwind zajedno sa Univerzitetom Maine, odnosno centrom za napredne strukture i kompozitnim centrom, te još 30 partnera iz vlade, industrije i naučnih institucija. 

 Ovaj projekat se fokusira na poluuronjivu platformu sa betonskim trupom i laganim kompozitnim materijalima umesto čelikom. Osim toga projekat uključuje plutajući LIDAR sistem za merenje vetra i drugih faktora do visine 200 metara iznad nivoa mora.

 Nakon što prođe pilot projekat sa ovim modelom vetrogeneratora trebao bi biti postavljen 6 MW vetrogenerator sa prečnikom rotora od oko 423 metara na oko 20 milja od obale.  Konačni cilj je imati 12 MW testnu vetroelektranu spojenu na mrežu 2016. godine.
 
 Odeljenje za energiju SAD-a procenjuje potencijal od 4 000 GW priobalne energije vetra u toj državi pri čemu Maine ima potencijal od 156 GW, do 2030.godine u planu je da se iskoristi do 5 GW uz obalu Castinea.


{gallery}vesti/volturnus/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.