Pet-Spying-Robot robot_robotika_vesti_naslovna_automatika.rs
Pet-Spying-Robot robot_robotika_vesti_naslovna_automatika.rsMnogo robota nam je prikazano prošle godine na raznim sajmovima, skupovima, univerzitetima i takmičenjenima i može se reći da su je roboti obeležili na neki način. Neki su bili interesantni po svom dizajnu, drugi po nameni i funkcionalnosti, treći po tome koliko su pomagali ljudima za šta i prevashodno služe. Ovde možete videti nekolicinu robota koji su se izdvojili od drugih u 2011.godini.

 


Willow Garage PR2

PR2-in-kitchen robotika_automatika.rsWilow Garage, kompanija smeštena u Silikonskoj dolini, osnovao je Scott Hassan, koji je radio u kompaniji Google na razvoju novih tehnologija. PR2 robot poseduje open source softver i napredniji je od svih PR2 robota njegove klase. Ovi roboti mogu da spreme doručak, promene peškire, da odigraju sa Vama partiju bilijara, pronađu put kojim bi otišli do podzemne ili u kopuvinu.
 
 
 


 Asimo Honda

Asimo honda_robotika_automatika.rs

 O njemu smo već pisali pre par meseci. Napravljen je veliki napredrak ka usavršavanju ovog robota. Asimo je u stanju da hoda napred nazad, skače u mestu bez pada, skače na jednoj nozi, šeta preko ispupčenja, kao i da trči brže, premašujući svoju prethodnu maksimalnu brzinu od  4m po času sa novim rekordom od 5.7m po času. Što se tiče stepeni slobode sada ima 57 dok je predhodni model imao 26. Prošlogodišnji model čak liči i na čoveka u kostimu robota.

Boston Dynamics Petman


petman robot_robotika_automatika.rs

Nakon dugog isčekivanja Boston Dynamics su predstavili Petman-a humanoidnog robota, koji služi za testiranja u američkoj vojnoj industriji. Petman ima sposobnost da gazi kao čovek (celim stopalom), održava ravnotežu pri hodanju, puzanju, trčanju i izvođenju gimnastike. Na ovom robotu se najviše testira vojna odeća.
 

Beijing Robot Developoer Wu Lu Robots

Rickshaw robotika_automatika.rs

 Neobrazovani kineski poljoprivrednik, sa velikom ljubavlju i strašću za robotikom, Wu Lu je zapalio svoju kuću, polio sebe kiselinom kako bi sakupio nešto novcam od osiguranja (130 hiljade dolara) i otvorio laboratoriju gde bi mogao da razvija robote od starog gvožđa. Čak je i priznao da neke svoje robote voli više od svoje dece.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.