naslovna vesti siemens automatika.rs
naslovna vesti siemens automatika.rsKompanija Siemens proizvela je najduže lopatice rotora na svetu za vetroturbine, koje su duge čak 75 metara i gotovo jednake rasponu krila aviona “Airbus A380“. Od ove jeseni, one će biti ugrađivane u prototip priobalnog sistema na energiju vetra, od šest megavata, u test-stanici u Osterildu, u Danskoj. Ogromni rotor napravljen je zahvaljujući specijalnim tehnologijama koje omogućuju “Siemens-u” da izrađuje izuzetno snažne, a ipak lake strukture.
 

 najduze lopatice na svetu siemens automatika.rsDok se kreće, svaki rotor pokriva 18.600 kvadratnih metara, odnosno površinu veliku kao dva i po fudbalska igrališta. Vrhovi lopatica kreću se brzinom i do 80 metara u sekundi ili 290 kilometara na sat.
 Za proizvodnju lopatice ovog džinovskog rotora, koristi se patentirani proces integralne lopatice, u kojem se cela lopatica izliva u jednom komadu, a izrađena je od epoksidne smole, ojačane staklenim vlaknima i balsa drveta. Tako lopatica nema ni šavove ni lepljene spojeve i izuzetno je robusna. Rotor B75, koji ima 154 metra, mora da podnese ogromne mase vazduha, jer trpi udare energije od 200 tona vazduha u sekundi kada vetar duva brzinom od 10 metara u sekundi. Zahvaljujući procesu kvantne lopatice, težina lopatice je manja za 20 odsto od težine konvencionalne, pa tako i kućišta, tornjevi i temelji mogu da budu lakši, što smanjuje troškove objekta.
 
 Siemens proizvodi elektrane na energiju vetra, koje predstavljaju deo ekološkog portfolija, 30 godina.  Prve turbine na vetar proizvodile su 30 kilovata energije i imale lopatice rotora duge pet metara, a najnovije mogu da proizvedu šest megavati energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.